Aktuálním tématem poslední dobou, ohledně zdravé výživy se ukazuje, zda jíst výrobky z pšenice nebo pšenici nahradit jinou obilovinou, popřípadě do jídelníčku vůbec obiloviny nezařazovat. Já ve svém způsobu stravování se pšenici vyhýbám a při sacharidových dnech si dopřávám většinou kvalitní přírodní celozrnný žitný chlebík. Proč jsem se rozhodla ze své stravy vyloučit pšenici, a jaké mi moje rozhodnutí přináší benefity, popisuji v e-Booku NETRAPTE se HLADEM a ZHUBŇETE.
Nejsem zastáncem trávení spousty času v kuchyni, a proto si jídelníček velmi zjednodušuji. Popravdě, pokud si vařím jen pro sebe 🙂 Když mě chytne mlsná, jsem ochotna i experimentovat. Miluji vše, co je sluncem zalité, obrazně řečeno. K tomu patří olivy, středomořská strava, především její saláty hojně zalévané olivovým olejem. Mezi můj nejoblíbenější salát patří Řecký Salát připravený, jak mě naučil jeden řecký kamarád. Uf, to bylo vyčerpávající:)
K salátu se většinou přikusuje pita chléb a ten se připravuje z pšenice. Potřebovala jsem najít recept, který by pita chléb v jeho klasické podobě nahradil a jeho příprava by mě příliš nezaměstnala. Oslovil mě recept na Keto česnekový chléb ze stránek delish.com. Vypadal jednoduše, doba přípravy i s pečením 30 minut a všechny ingredience, které obnáší, jsem měla doma. Tak do toho a vážně za půl hodiny byl chleba na stole:)
Recept : doba přípravy 5 minut, pečení 17 minut
Suroviny :
200 g mozzarella na jemno nastrouhaná
100 g jemně mletá mandlová mouka
100 g smetanového sýru
1 polévková lžíce sušeného česneku
1 lžička prášku do pečení
1 vejce
Na potření :
1 polévková lžíce roztaveného másla
1 větší stroužek česneku
1 polévková lžíce oregana
1 polévková lžíce strouhaného parmazánu
Všechny ingredience, mimo vajíčka, vložíme do mísy vhodné do mikrovlnné trouby, necháme rozpustit sýr, pak přidáme vejce a prášek do pečiva, pokud se nám zda těsto řídké, přidáme opatrně mandlovou mouku.Rozetřeme těsto na pečící papír do oválného tvaru. Ingredience na potření smícháme, potřeme těsto a vložíme do předem vyhřáté trouby na 190 stupňů C. pečeme cca 17 minut až povrch zrůžoví.
Chutná božsky ! Pokud vám pšenice a obiloviny nevyhovují, stojí za vyzkoušení.
Dobrou chuť vám přeje
Jana